Doelen en inspiratiebronnen zijn uiterst belangrijk wanneer je bezig bent om jouw gezondheids- fitheids- en/of schoonheidsidealen na te streven! Hou deze ook duidelijk voor ogen! Het is belangrijk dat je jouw doel durft te dromen! Zorg alleen wel dat je goed inschat in hoeverre jouw doel een luchtkasteel is. Een luchtkasteel is een ideaal dat heel ver van je af staat. Het is een mooi droombeeld van de toekomst dat je jezelf voorspiegelt. Oftewel verwachtingen die je hebt, maar die hoogstwaarschijnlijk nooit zullen uitkomen. Het is vergelijkbaar met de fantasie dat je de hoofdprijs wint in de staatsloterij. Je fantaseert een eind weg over wat je met het geld zou kunnen doen, maar de kans dat je überhaupt een prijs in de staatloterij wint, is erg klein.

 

Heb jij wel eens luchtkastelen gebouwd? Misschien heb je wel uren besteed aan een eerste versie van een business concept met allerlei toeters en bellen. Een business waar je heel rijk mee zou worden. Geleidelijk aan zag je in dat daarbij zoveel details ingevuld moesten worden dat het je begon te duizelen. Jouw enthousiasme en euforie maakte vervolgens al snel plaats voor negatieve emoties en stress.

 

Bijna iedereen bouwt wel eens luchtkastelen en daar is niks mis mee. Lekker wegdromen in een andere wereld. Maar let op! Luchtkastelen bouwen, kan veel mentale energie kosten. Luchtkastelen bouwen is ook een vorm van tijdverspilling. Tot slot kunnen luchtkastelen leiden tot teleurstellingen, frustraties en uiteindelijk stress. Om verspilling van tijd en mentale energie en de ontwikkeling van onnodige stress te beperken, is het belangrijk dat je signaleert wanneer je luchtkastelen aan het bouwen bent. Zodra bepaalde aspecten niet snel geconcretiseerd kunnen worden, weet je dat je luchtkastelen aan het bouwen bent. Durf je doelen te dromen, maar zorg wel dat je ze specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden (SMART) kunt maken.

 

Met betrekking tot het nastreven van jouw doelen is het belangrijk dat je met beide benen in het hier en nu staat. Daartoe moet je de eisen die je aan jezelf stelt niet afstemmen op jouw luchtkasteel maar op concrete doelen. Het succes hangt vervolgens af van een aantal belangrijke mentale succesfactoren die verdeeld zijn over de 4-C’s, te weten:

 

 

Commitment

 Commitment gaat over jouw integriteit en doorzettingsvermogen met betrekking tot de benodigde stappen die moeten worden gemaakt.

Control

Control gaat over de controle over jouw gedachten en emoties, opdat deze jouw commitment niet verstoren.

Control gaat dus ook over in hoeverre jij in staat bent om op de juiste manier met luchtkastelen om te gaan.

Concentration

Concentratie gaat over het vermogen waarmee jij in staat bent om te focussen op een stap die ertoe doet.

Ook gaat concentratie over de manier waarop jij focust.

Confidence

Confidence gaat over dat je gelooft dat je jouw doelen zal behalen en dat je onderweg het vertrouwen zal behouden tijdens het maken van de benodigde stappen.

 

Tips om luchtkastelen om te buigen in realiteit

 

1. Met de juiste knowhow, een goede strategie (de juiste richtlijnen op elkaar afgestemd) en hard werk is het mogelijk om een luchtkasteel dicht te benaderen en mogelijk zelfs werkelijkheid te laten worden. Door bewust en trouw de benodigde richtlijnen op te volgen, blijf je koers zetten naar dat luchtkasteel dat daar boven de horizon zweeft. Wees je bewust van de bovengenoemde vier C’s die nodig zijn voor het succesvol nastreven van jouw doelen.

3. Onthoud dat een luchtkasteel nooit bepalend mag zijn voor de verwachtingen die je van jezelf hebt. Gebruik jouw luchtkasteel eerder als een inspiratiebron.

4. Sta even stil bij elk positief (tussen)resultaat en probeer het te vieren. Vier het niet omdat de inspanningen de verwerkelijking van je droombeeld zijn. Vier het omdat je het ziet en voelt op dat moment.

 

Bedankt voor het lezen van mijn blog. Je kunt jouw mening en ervaringen met betrekking tot het blogonderwerp uiteraard delen. Laat hieronder jouw reactie achter of reageer via mijn andere social media kanalen. Uiteraard stel ik het erg op prijs wanneer je mij via de social media volgt. Tot de volgende keer!

  

 

Met vriendelijke groet,

 

Robert Schoot, CSCS NSCA-Certified Strength and Conditioning Specialist, Performance Coach en Personal Trainer in Amsterdam