Doelen en inspiratiebronnen zijn uiterst belangrijk wanneer je bezig bent om jouw gezondheids- fitheids- en/of schoonheidsidealen na te streven! Hou deze ook duidelijk voor ogen! Het is belangrijk dat je jouw doel durft te dromen! Zorg alleen wel dat je goed inschat in hoeverre jouw doel een luchtkasteel is.

Een luchtkasteel is een ideaal dat heel ver van je af staat. Het is een mooi droombeeld van de toekomst dat je jezelf voorspiegelt. Oftewel verwachtingen die je hebt, maar die hoogstwaarschijnlijk nooit zullen uitkomen. Het is vergelijkbaar met de fantasie dat je de hoofdprijs wint in de staatsloterij. Je fantaseert een eind weg over wat je met het geld zou kunnen doen, maar de kans dat je überhaupt een prijs in de staatloterij wint, is erg klein.

Ik heb een aantal van mijn sportende vrienden en kennissen gevraagd of zij weleens gefantaseerd hebben over wat sporten hun brengt. Concreet vertaald was de vraag: wat is het droombeeld dat jij hebt als je gezonder en fitter gaat leven? Bijna iedereen antwoordde dat zij wegdroomden over dat zij door het sporten lichamelijk onweerstaanbaar aantrekkelijk zouden worden en dat ze langer en gezonder zouden leven.

Heb jij ook dezelfde fantasie gehad? Of heb je wellicht andere luchtkastelen gebouwd? Misschien heb je wel uren besteed aan een eerste versie van een business concept met allerlei toeters en bellen. Een business waar je heel rijk mee zou worden. Geleidelijk aan zag je in dat daarbij zoveel details ingevuld moesten worden dat het je begon te duizelen. Jouw enthousiasme en euforie maakte vervolgens al snel plaats voor negatieve emoties en stress.

Bij het doorvragen bij mijn vrienden en kennissen kwam in het algemeen naar voren dat het droombeeld met betrekking tot sporten al na een aantal weken naar de achtergrond verdwenen was. Zij zagen op den duur in dat hun droombeeld iets was dat zij moeilijk waar konden maken. Ze ontwikkelden daar dan ook een ontevreden gevoel over. Wat zij eigenlijk aangaven was dat hun droombeeld een desillusie bleek te zijn.

Bijna iedereen bouwt wel eens luchtkastelen en daar is niks mis mee. Lekker wegdromen in een andere wereld. Maar let op! Luchtkastelen bouwen, kan veel mentale energie kosten. Luchtkastelen bouwen is ook een vorm van tijdverspilling. Tot slot kunnen luchtkastelen leiden tot teleurstellingen, frustraties en uiteindelijk stress.

 

 

 

 

 

 

 

 

Om verspilling van tijd en mentale energie en de ontwikkeling van onnodige stress te beperken, is het belangrijk dat je signaleert wanneer je luchtkastelen aan het bouwen bent. Zodra bepaalde aspecten niet snel geconcretiseerd kunnen worden, weet je dat je luchtkastelen aan het bouwen bent. Durf je doelen te dromen, maar zorg wel dat je ze specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden (SMART) kunt maken.

Met betrekking tot het nastreven van jouw doelen is het belangrijk dat je met beide benen in het hier en nu staat. Daartoe moet je de eiden die je aan jezelf stelt niet afstemmen op jouw luchtkasteel maar op concrete doelen. Het succes hangt vervolgens af van een aantal belangrijke mentale succesfactoren die verdeeld zijn over de 4-C’s, te weten:

  • Commitment;
  • Control;
  • Concentration;
  • Confidence.

Commitment gaat over jouw integriteit en doorzettingsvermogen met betrekking tot de benodigde stappen die moeten worden gemaakt.

Control gaat over de controle over jouw gedachten en emoties, opdat deze jouw commitment niet verstoren. Control gaat dus ook over in hoeverre jij in staat bent om op de juiste manier met luchtkastelen om te gaan.

Concentratie gaat over het vermogen waarmee jij in staat bent om te focussen op een stap die ertoe doet. Ook gaat concentratie over de manier waarop jij focust.

Confidence gaat over dat je gelooft dat je jouw doelen zal behalen en dat je onderweg het vertrouwen zal behouden tijdens het maken van de benodigde stappen.

Luchtkastelen managen doe je zo >>>

 

Met de juiste knowhow, een goede strategie (de juiste richtlijnen op elkaar afgestemd) en hard werk is het mogelijk om een luchtkasteel dicht te benaderen en mogelijk zelfs werkelijkheid te laten worden.

Door bewust en trouw de benodigde richtlijnen op te volgen, blijf je koers zetten naar dat luchtkasteel dat daar boven de horizon zweeft. Wees je bewust van de bovengenoemde vier C’s die nodig zijn voor het succesvol nastreven van jouw doelen.

Onthoud dat een luchtkasteel nooit bepalend mag zijn voor de verwachtingen die je van jezelf hebt. Gebruik jouw luchtkasteel eerder als een inspiratiebron.

Met betrekking tot luchtkastelen in het kader van het omschakelen naar een gezondere en fittere lifestyle adviseer ik je ten slotte het volgende: vier elke kleine verandering in je lichaam en geest die het resultaat zijn van je inspanningen. Vier het niet omdat de inspanningen de verwerkelijking van je droombeeld zijn. Vier het omdat je het ziet en voelt op dat moment.

Bedankt voor het lezen van mijn blog. Ik stel het erg op prijs als je jouw mening en ervaringen met betrekking tot het blogonderwerp wilt delen. Reageer direct op dit blog op de website of via mijn andere social media kanalen. Uiteraard stel ik het erg op prijs wanneer je mij via de social media volgt. Tot de volgende keer!
    

 

Met vriendelijke groet,

 

Robert Schoot, CSCS

NSCA-Certified Strength and Conditioning Specialist, Fitness Trainer en Lifestyle Coach

 

Navigeer hier gemakkelijk naar mijn andere MUST READ TIPS >>>