In dit blog zetten we de derde en laatste stap naar het optimaliseren van de motoriek. Bij de eerste stap heb je door middel van specifieke zelfstandige massagetechnieken (SMR) en stretchoefeningen gewerkt aan het verminderen en/of wegnemen van triggerpoints en/of verklevingen en heb je eventueel enige functionele flexibiliteit teruggewonnen. Bij de tweede stap heb je door middel van correctieve oefeningen gewerkt aan het optimaliseren van mobiliteit en stabiliteit bij één of meerdere basale beweegpatronen. Dat betekent dat je hersenen nu weer op de juiste manier jouw spieren weten te activeren, zodat je de basale beweegpatronen over de volledige bewegingsbaan correct uit kunt voeren.

 

De derde stap is om de spierkracht bij die basale beweegpatronen over de volledige bewegingsbaan op te bouwen. Je moet die spierkracht in ieder geval zo opbouwen dat je in staat bent om jouw lichaamsgewicht en/of alledaagse belastingen (van het bedienen van een computermuis, het verplaatsen van een archiefdoos tot en met het vervangen van de vuilniszak) in elke stand van een uitgevoerde basale beweging (buigen, strekken, duwen, trekken en roteren) goed kunt controleren. Het risico dat je opnieuw door arbeid en lifestyle gerelateerde bewegingen en/of inactiviteit een blessure en/of bewegingsbeperking oploopt, neemt hiermee aanzienlijk af.

 

In één van mijn eerdere blog posts heb ik onder de noemer van “muscle builders” zes oefeningen behandeld. Gezien het feit dat je met deze zes basic weerstandstrainingsoefeningen jouw functionele kracht in de basale beweegpatronen verder op kunt bouwen, raad ik aan om met o.a. met deze weerstandstrainingsoefeningen te werken aan het opbouwen van functionele kracht. Klik op de onderstaande link voor een uitgebreide beschrijving van zes functionele krachtoefeningen.

 

Tip 13: Zes basic Muscle Builders >>>

 

Bedankt voor het lezen van mijn blog. Ik stel het erg op prijs als je jouw mening en ervaringen met betrekking tot het blogonderwerp wilt delen. Reageer direct op dit blog op de website of via mijn andere social media kanalen. Uiteraard stel ik het erg op prijs wanneer je mij via de social media volgt. Tot de volgende keer!

 

 

Met vriendelijke groet,

Robert Schoot, CSCS

NSCA-Certified Strength and Conditioning Specialist, Performance Coach en Personal Trainer in Amsterdam