Een vastendag houdt in dat je 16-20 uur HELEMAAL NIETS EET. En dat is waar mensen de fout in gaan. Ze doorbreken toch die cycle door iets lichts te nemen zoals bijvoorbeeld een proteïne shake. Wat gebeurt er? De insuline en bloedsuikerspiegel schieten even omhoog en het proces waarbij je jouw spiercellen dwingt om het “moeilijke” onderhuidse vet te gaan verbranden wordt direct doorbroken.

 

Waarom doorbreken mensen dan die cycle als de coach precies zegt wat ze wel en niet moeten doen? Geen idee; ik denk dat de meeste mensen gewoon stronteigenwijs zijn!!! Dus laat me het nog één keer duidelijk zeggen:

 

EEN VASTENDAG HOUDT IN DAT JE 16-20 UUR HELEMAAL NIETS EET.

JE HOEFT ER OOK GEEN VRAGEN MEER OVER TE STELLEN. JE EET NIETS! ZWARTE KOFFIE, THEE OF WATER THAT’S IT!

 

Je doorbreekt de vastenperiode idealiter met een protein shake en 30 minuten later volgt jouw eerste maaltijd. Waak ervoor dat je niet extra gaat eten om het hongergevoel weg te nemen. Het komt nogal eens voor dat men bij het bereiden van die eerste maaltijd extra gaat snaaien. Je kunt dit voor zijn, door jouw maaltijd al klaar te hebben staan voordat de vastenperiode is afgelopen. Eet eiwitrijk met de juiste vetten en eet langzaam. Als de maaltijd op is, beheers jezelf dan en wacht 5-10 minuten en je zal zien dat het hongergevoel weg is.

 

De prijs die je betaald voor het vasten is dat je honger krijgt. Dat je misschien een beetje licht in je hoofd kan zijn af en toe en/of juist hyper. Als je je hyper voelt, komt dat door de verhoogde adrenaline afgifte mogelijk in combinatie met de cafeïne van de zwarte koffie. Wanneer de adrenaline spiegel hoog is, je spijsverteringskanaal nagenoeg leeg is en de glycogeenvoorraad in met name de lever laag is, IS JOUW LICHAAM OVERTOLLIG VET AAN HET VERBRANDEN!!! En dat moment start altijd zo’n beetje vanaf 15 uur vasten op te komen. In dat tijdsraam is het wellicht ook een extra boost voor de vet verbranding wanneer je het supplement  L-carnitine inneemt.

Om het effect van een periode IF te toetsen is de spiegel onze graadmeter en niet zozeer de weegschaal. Jouw spiermassa moet behouden blijven en jouw onderhuidse vet kan zover weggewerkt worden (met name op de buik en lenden) opdat je een mooie ring rondom jouw buikspierwand krijgt en dat de ASIS van je bekken zichtbaar wordt. Tevens moet je dan de aders over je onderbuik kunnen zien lopen.

Wendy Bierens de nutrionist die gekoppeld is aan de Personal Training Agency heeft een blog geschreven (geplaatst op de website van de Personal Training Agency) over hoe je met IF effectief lichaamsvet (en dan met name het “moeilijkere” witte vet) kunt verbranden. In het blog komt ook ter sprake dat je tijdens IF in kortstondige ketose kunt komen (we noemen dit Ketose window). Wanneer je in een ketose window verkeert jouw lichaam op dat moment in een constant proces van afbraak van opgeslagen lichaamsvet die vervolgens omgezet worden in ketonen die ingezet worden als brandstof voor de biochemische processen in jouw lijf. Hoewel er verschillende type ketonen zijn, scheren we ze in dit blog voor het gemak even over één kam. 

Ontdek meer over de super effectieve voedingsstrategie Intermittant Fasting >>>

Bedankt voor het lezen van mijn blog. Ik stel het erg op prijs als je jouw mening en ervaringen met betrekking tot het blogonderwerp wilt delen. Reageer direct op dit blog op de website of via mijn andere social media kanalen. Uiteraard stel ik het erg op prijs wanneer je mij via de social media volgt. Tot de volgende keer!

 

Met vriendelijke groet,

Robert Schoot, CSCS

NSCA-Certified Strength and Conditioning Specialist, Performance Coach en Personal Trainer in Amsterdam