Het nastreven van jouw atletische ambitie zal zeer waarschijnlijk niet gaan zonder vallen en opstaan. Als het werkelijk zo makkelijk zou zijn, zouden er heel wat meer atleten rondlopen. Onze westerse maatschappij is een jungle waarbij de natuurlijke bedreigingen vervangen zijn door (welvaarts)stressoren. Er zijn verschillende stressoren die hun positieve en negatieve impulsen op diverse systemen in ons lichaam uitoefenen. Stress wordt in het algemeen dan ook omschreven als een verstoring van de natuurlijke balans van hormonen (en neurotransmitters). Met betrekking tot het optimaliseren van de motivatie is het belangrijk te weten dat de stress die we ervaren een interactie heeft met onze emoties. Emotionele stress kan of een positieve aard (verliefdheid) of een negatieve aard (angst) hebben. Om je motivatie op het hoogste peil te houden, moet je in staat zijn adequaat te reageren op negatieve emotionele stress.

Negatieve emotionele stress heeft vanzelfsprekend ook een negatieve interactie met de meest vooraanstaande lichamelijke controlesystemen: het hormonaal, het zenuwstelsel en immuunsysteem. Bij negatieve emotionele stress doelen we bijvoorbeeld op gevoelens van verdriet, woede, angst, depressiviteit, onzekerheid, etc. Deze negatieve emoties worden door stressoren van buitenaf (bijv. aanhoudende dreigende situaties) en/of door het lichaam zelf (bijv. “verkeerde” voeding of non-stop piekeren) getriggerd.

Negatieve emoties

Wanneer je negatieve emoties ervaart, is het begrijpelijk dat je (on)bewust naar comfort foods (suikerrijke voedingsmiddelen). De comfort foods verhogen de glucosespiegel in het bloed. De verhoogde glucosewaarden in het bloed geven de hersenen al snel een energy boost; het zonnetje gaat even schijnen! Ondanks dat de verhoogde glucosespiegel een kortstondig positief effect heeft, zal het hormoon insuline de glucosespiegel al snel weer temperen. Het gevolg kan zijn dat je de negatieve emoties (veroorzaakt door bepaalde stressoren), blijft bestrijden met comfort foods. Het suikerrijke eetpatroon werkt al snel een structureel verhoogde insulinespiegel in de hand en dit zet  een negatieve kettingreactie in beweging. “Slechte koolhydraatproducten” (comfort foods) lijken de depressieve en/of angstige gevoelens te verlichten, maar in werkelijkheid is de kans groot dat je in een neerwaartse spiraal terecht komt waarbij hormonen en neurotransmitters onderling steeds meer uit balans raken. Zo worden de positieve effecten van groeihormoon en testosteron onderdrukt en neemt de vetopslag toe. Het is niet ondenkbaar dat de negatieve emoties in een dergelijke situatie aan zullen blijven houden en dat de motivatie nog verder daalt. Daar waar je positieve emoties (motiverende prikkels) nodig hebt om de goede dingen te doen, laten bepaalde hormonen (insuline en cortisol) – getriggerd door negatieve stress emoties – je (on)bewust de verkeerde dingen doen (bijvoorbeeld het grijpen naar comfort foods) om direct de symptomen te bestrijden. Bewust of onbewust? Dat bepaal jij dus! Het mag duidelijk zijn dat het een betere strategie is om het probleem bij de bron aan te pakken: de stressoren.

Val niet te ver naar beneden!

Als de motivatie daalt, zal je gaan terugvallen! Het is belangrijk om een extra antenne uit te hebben staan om vroegtijdig mogelijke “terugvallen” te registreren. Twee dagen achtereenvolgend smokkelen met één of twee maaltijden is bijvoorbeeld al een signaal van “terugvallen”! Terugvallen kan een emotionele aard, een organisatorische aard of een combinatie van beiden hebben. Dus mocht je tijdens jouw “beach body traject” onderweg zijn naar de pizzeria, vraag jezelf dan even af of deze terugval een emotionele aard heeft (getriggerd door stressoren) of organisatorische aard (geen voedingsmiddelen in huis, te drukke agenda, onvoorbereid naar het werk, etc.) of een combinatie van beiden en ZET ER ACTIE OP!

Een terugval met een emotionele aard hangt vaak samen met het onvermogen om te kunnen ontspannen. Echter, het kan bijvoorbeeld ook te maken hebben met “verkeerde gezonde” voeding. Indien ontspanningsstrategieën niet bijdragen aan een afname van de negatieve emotionele stress, raad ik je aan om de hulp van een professional in te schakelen.

Hou negatieve impulsen zoveel mogelijk buiten de poort

Krijg vat om negatieve emoties door alle stressoren vanuit je omgeving zo bewust mogelijk te registreren en sta bewust boven alle “negatieve” impulsen. Deze mogen niet doordringen tot jouw onderbewustzijn. In je onderbewustzijn kunnen namelijk bepaalde onzekerheden verankerd liggen die door negatieve impulsen van buitenaf geactiveerd kunnen worden. Onzekerheid veroorzaakt negatieve emotionele stress en tast dus je motivatie aan! Je moet kosten wat kost jouw positieve mindset behouden en verder uitbouwen! Het is de taak van jouw bewustzijn om negatieve impulsen bewust buiten de poort te houden. Een methodiek die in de afgelopen jaren zijn meerwaarde heeft bewezen is neuro linguïstisch programmeren (NLP). Ik raad je aan om meer over NLP te lezen.

Het op het gewenste peil vasthouden van jouw positieve mindset in tijden waarin je blootgesteld wordt aan (welvaarts)stressoren-  die negatieve invloed uitoefenen op je emoties – is een heuse mentale prestatie. De mentale prestatie stijgt met toenemende veerkracht (stressbestendigheid). Een toename van de veerkracht komt niet aangewaaid, deze bouw je op door cycli te doorlopen waarin je bloot gesteld wordt aan mentale stress die groter is dan je veerkracht. De truc van het opschroeven van de stressbestendigheid is dat je voldoende herstelmomenten inlast. Dit vereist tijdmanagement en het vermogen om “los te kunnen laten”.

Mentale prestatie = Veerkracht – mentale stress + eustress

Bedankt voor het lezen van mijn blog. Ik stel het erg op prijs als je jouw mening en ervaringen met betrekking tot het blogonderwerp wilt delen. Reageer direct op dit blog op de website of via mijn andere social media kanalen. Uiteraard stel ik het erg op prijs wanneer je mij via de social media volgt. Tot de volgende keer!

  

 

Met vriendelijke groet,

Robert Schoot, CSCS

NSCA-Certified Strength and Conditioning Specialist, Performance Coach en Personal Trainer in Amsterdam