Ik hoop dat ook jij concrete stappen hebt gezet om gezonder en fitter te gaan leven. Misschien heb je veranderingen aangebracht in jouw voedingspatroon. Wellicht ben je fanatiek gaan trainen en meer water en minder koffie gaan drinken. Mocht je veranderingen hebben aangebracht in je drinkgewoontes dan hoop ik dat je ook bent gestopt met het drinken van cola, sinas en allerlei soorten vruchtensappen uit pakken.

Om je te helpen met het realiseren van meer variatie bij het drinken raad ik je aan om een sapcentrifuge aan te schaffen of om er een als cadeau te vragen voor je verjaardag, sinterkaas of voor kerstmis. Met een sapcentrifuge kan je een grote variatie aan heerlijke gezonde sappen maken.

Groente en fruit zijn overal verkrijgbaar en helemaal niet duur als je ze in het juiste seizoen koopt. Door de oneindige variatiemogelijkheden kun je iedere keer weer een andere smaak bereiden zodat het niet vervelend en saai wordt. Je bespaart ook geld door te kiezen voor deze natuurlijke gezond-makers.

Misschien denk je dat het een heel gedoe is; het schoonmaken van de sapcentrifuge en het schoonmaken van groenten et cetera. Maar dat is niet het geval. De onderdelen van de centrifuge spoel je schoon onder de kraan en slechts één keer in de week (bij intensief gebruik) reinig je de onderdelen grondig. De groenten die je gebruikt, hoef je alleen onder de kraan schoon te spoelen en soms moet je wat afsnijden. De vruchten zoals sinasappels, citroen, limoen, et cetera moet je eerst schillen. De pulp die van het sap wordt gescheiden kan je voor sommige gerechten gebruiken, zoals bijvoorbeeld soep. Je kunt de pulp eventueel ook bij het sap toevoegen.

Zorg dat je regelmatig aan detoksen doet >>>

We leven in een tijd waarin we meer gifstoffen binnenkrijgen dan ooit tevoren via ons water, de lucht en onze voeding. Darmen, nieren en lever zorgen voor een natuurlijke afvoer van dit soort stoffen uit ons lichaam. Wanneer teveel afvalstoffen in ons lichaam zijn opgeslagen kunnen hierdoor allerlei kwaaltjes ontstaan: men voelt zich minder fit en de huid ziet er ongezond uit. Op de lange duur kunnen door het ophopen van afvalstoffen ook chronische kwalen ontstaan.

Bovendien willen we er allemaal jonger uitzien, ons fit en gezond voelen en meer energie hebben om met volle teugen van het leven te kunnen genieten. Groenten en fruit bevatten antioxidanten: het geheime wapen tegen veroudering. Ze bestrijden de vrije radicalen en de schade die deze aanrichten wanneer ze de cellen aanvallen. De schade die wordt veroorzaakt door vrije radicalen uit zich vooral in rimpels, afbraak van spierweefsel en allerlei ouderdomskwalen.

Gezonde sappen helpen onder andere als je depressieve gevoelens hebt. Depressieve gevoelens zijn vaak niet alleen te wijten aan je fysieke toestand. Dikwijls zijn gevoelens van doelloosheid, leegheid en waardeloosheid te wijten aan het niet in balans zijn van de biochemicaliën in het lichaam. Een tekort aan magnesium, calcium, ijzer, kalium…. kan de depressie vergeren en zelfs de oorzaak er van zijn. Door een bepaalde periode te detoksen met onder andere sappen kunt u deze noodzakelijke stoffen makkelijker innemen.

Recept 1: Wortel, druiven en selderij >>>

Ingrediënten:

 • 7 wortels
 • 150 g witte druiven (= handvol)
 • 1 stengel bleekselderij

Bereiding:

Rasp of schrap de wortels schoon,  en haal de druiven van de takjes en doe alles in de sapcentrifuge. Je kan witte druiven vervangen door rode druiven of 150 g appel. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Goed voor:

Wortel is een krachtig antioxidant, het zuivert de lever, nieren en het gehele spijsverteringskanaal. In druiven zitten onder andere Vitamine K, C en B1 en de mineralen kalium en ijzer.

Recept 2: Biet, wortel, appel, gember en limoensap >>>

 

Ingrediënten:

 • 1 Biet;
 • 1 Wortel;
 • 1 Appel;
 • 2 cm verse gember;
 • Sap van een halve limoen.

Bereiding:

Was de biet en snij topje en onderkant eraf. Rasp de wortel en snij de appel doormidden. Schil een stuk van 2 cm gember. Schil tot slot de limoen en snij deze in tweeën. Doe alles in de sapcentrifuge.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Goed voor:

Wortel is een krachtig antioxidant. Zo zuivert het de lever, de nieren en het gehele spijsverteringskanaal. Bieten bevatten een hoge concentratie aan het anti-oxidant betalaine die de aanmaak van glutathione in het lichaam verhoogt. Glutathione heeft sterk ontgiftende eigenschappen dat ervoor zorgt dat bepaalde schadelijke stoffen naar de darmen worden vervoerd waar het vervolgens het lichaam kan verlaten. In rode bieten zit ook veel ijzer en dat zorgt er onder andere voor dat je spieren beter werken. Rode bieten zijn het ultieme detox-food! Appels bevatten veel vitaminen, anti-oxidanten en andere gezonde stoffen. Gember heeft veel eigenschappen die gezond zijn voor het lichaam. In gember zitten bepaalde enzymen die de stoelgang bevorderen. Als je vaak last hebt van een opgeblazen buik, kan gember dat verhelpen. Gember bevordert ook de bloedcirculatie en helpt je lichaam te ontgiften. Ook zorgt gember voor meer speekselaanmaak, waardoor het voedsel beter verteerd wordt. Hiermee ondersteunt gember ook gelijk de mensen die een paar kilo’s willen afvallen. Afvallen in samenwerking met gember is echt de moeite waard! Verder heeft gember nog veel meer genezende eigenschappen. Een goed voorbeeld hiervan is het verlichten van migraine. Mensen die vaak last hebben van migraine-aanvallen, zullen door regelmatig gember te eten, minder snel last hebben van migraine.

Recept 3: Spinazie, peer en water >>>

 

Ingrediënten:

 • 100 g spinazie;
 • 2 peren;
 • 125 ml water.

Bereidingswijze:

Was de spinazie. Snij de peer doormidden en verwijder het steeltje. Doe de spinazie en daarna de peer in de sapcentrifuge. Voeg het water toe aan de geperste spinazie en peer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Goed voor:

Spinazie bevat veel ijzer. IJzer is belangrijk voor de vorming van rode bloedlichamen en het zuurstoftransport in het lichaam. Spinazie is rijk aan mineralen kalium, calcium, fosfor en magnesium. Daarnaast bevat spinazie antioxidanten zoals luteïne, zeaxanthine en caroteen. Spinazie verhoogt de weerstand en vergroot lichamelijke prestaties. Peren zijn goed omdat ze veel vezels bevatten.

 

Bedankt voor het lezen van mijn blog. Ik stel het erg op prijs als je jouw mening en ervaringen met betrekking tot het blogonderwerp wilt delen. Reageer direct op dit blog op de website of via mijn andere social media kanalen. Uiteraard stel ik het erg op prijs wanneer je mij via de social media volgt. Tot de volgende keer!

  

 

Met vriendelijke groet,

Robert Schoot, CSCS

NSCA-Certified Strength and Conditioning Specialist, Performance Coach en Personal Trainer