De atleet, een persoon met bovengemiddelde fysieke eigenschappen. Aan de buitenkant zien we zijn gespierde fysiek, kracht, uithoudingsvermogen, snelheid en behendigheid. Behalve dat we de buitenkant bewonderen, respecteren we ook zijn discipline. Wie wil zich niet met de atleet identificeren? Willen we niet allemaal gezonder zijn, een betere conditie, meer spierdefinitie en vooral ook die discipline “hebben”?

Wat let je? Om te “hebben” wat de atleten “hebben”, moet je gaan “doen” wat de atleten “doen”: het nemen van zorgvuldige stappen gericht op training, voeding en ontspanning. Dit met het doel om binnen een vastomlijnde periode zo efficiënt mogelijk het beste resultaat te bereiken. Wanneer start je? Indien je reageert met: weet niet hoe, gaat me nooit lukken, heb blessures, heb stress, heb geen tijd, heb geen geld, etc.; reageer je reactief. Om met succes jouw atletische ambitie te activeren, moet je proactief zijn. Je moet de omgeving door een andere bril gaan bekijken. Daarbij gaat het in eerste instantie niet om het “doen” en “hebben”, maar juist om het “zijn”. “Zijn” gaat om het hebben van discipline en integriteit. Heb je genoeg discipline en integriteit in huis?

Hoe gemotiveerd ben je? Hoe graag wil je het? Met andere woorden hoe groot is je wilskracht? Discipline komt namelijk voort uit wilskracht. Bij mensen met een hoge wilskracht zie je dat ze hun afkeur voor bepaalde benodigde stappen ondergeschikt maken aan het doel. Ze zeuren niet, ze doen! Om je wilskracht op het hoogste niveau te brengen en te houden, heb je een doel, knowhow, structuur en inspiratie nodig. Als de wilskracht stijgt, stijgen ook jouw discipline en integriteit.

Wat is jouw gezondheids- en  perfectiedoel?

Gebruik de kracht van je verbeelding: wat is het uiteindelijke atletische doel dat je wilt bereiken? Deel dit einddoel op in kleinere realistische korte termijn doelen. Schakel hierbij eventueel de hulp van een fitnesstraining professional in.

Knowhow en structuur

In mijn blogs geef ik praktische richtlijnen (knowhow)  gericht op training, voeding en ontspanning die je vervolgens af kunt stemmen op je (beroeps)agenda. Stel een persoonlijke plan op! Het persoonlijk opgestelde programma biedt je structuur en stelt je in staat om jouw beschikbare tijd beter te managen (timemangement). Ik raad je aan om meer over het onderwerp timemanagement te lezen!

Wie en/of wat zijn jouw inspiratiebronnen?

Inspiratiebronnen geven je kracht en herinneren je voortdurend aan het feit dat je bezig bent met een proces om je “zijn” te veranderen, zodat je zo goed mogelijk kunt “doen” om te “krijgen” wat je wilt hebben. Haal ze uit muziek, films, verhalen, spirituele bronnen en/of identificeer je met bepaalde karakters.

 

Bedankt voor het lezen van mijn blog. Ik stel het erg op prijs als je jouw mening en ervaringen met betrekking tot het blogonderwerp wilt delen. Reageer direct op dit blog op de website of via mijn andere social media kanalen. Uiteraard stel ik het erg op prijs wanneer je mij via de social media volgt. Tot de volgende keer!

  

Met vriendelijke groet,

Robert Schoot, CSCS

NSCA-Certified Strength and Conditioning Specialist, Performance Coach en Personal Trainer in Amsterdam