Velen van ons drinken te weinig. Wat is het probleem? Nergens last van toch? Klopt! Je komt er ook wel mee weg, echt dood van de dorst gaan we niet zo snel in onze Westerse maatschappij. Maar voor een gezondheidsdoelstelling waarbij fitheid, spieropbouw en vetverbranding (op de vervelende plekken) centraal staan, is “voldoende drinken” van zeer groot belang. Dus gooi er FOCUS op! En doe dat dan niet door bakken met koffie, thee, frisdrank, melk, milkshakes en weet ik veel wat weg te tanken, maar door gewoon water te drinken!

 

Er zijn wel honderden redenen op te noemen waarom je water moet drinken maar hieronder noem ik vijf redenen die ik als Performance Coaching professional de belangrijkste vind:

 

1

Omdat het lichaam voor 70-75% uit water bestaat  (bloed bevat 90% en de hersenen zelfs meer dan 90%), is water bij bijna iedere essentiële lichamelijke functie betrokken.

2

Water is onmisbaar bij de spijsvertering. Het zorgt voor een goede opname van de voedingstoffen en een optimaal verloop van de biochemische reacties.

3

Water is nodig voor het afvoeren van afvalstoffen en op orde brengen van de elektrolyten huishouding. Wanneer dit onvoldoende gebeurt, verzuurt het lichaam en dit heeft een ongunstig effect op veel lichamelijke systemen waaronder de zwaargewichten: het zenuwstelselsysteem, het immuunsysteem en het hormonale systeem.

4

Het is voor het lichaam bijna onmogelijk om water uit de voeding te onttrekken. Koffie, frisdrank (ook koolzuur) en alcohol onttrekken zelfs water aan het lichaam en verhinderen de spijsvertering door hun hoge suikergehalte.

5

Water speelt een belangrijke reden bij het reguleren van de lichaamstemperatuur.

Hoeveel moet je drinken?

Drink minimaal tussen de 1,5 en 3,0 liter water per dag. Dit komt neer op 6 tot 12 glazen water per dag. Natuurlijk mineraalwater van bijvoorbeeld Spa heeft absoluut de voorkeur boven leidingwater. In natuurlijk mineraalwater zitten namelijk geen verontreinigde stoffen (zware metalen en vervormde hormonen) en het water is meer basis (PH waarde van > 7,5).

Indien er tijdens het sporten bijvoorbeeld in warme omstandigheden flink getranspireerd wordt, drink dan minstens 0,25 liter (drank heeft een temperatuur van 10-21 °C) per kwartier om de vochthuishouding op peil te houden. Voorafgaande aan het sporten in warme omstandigheden is het raadzaam om 2 uur voor de training 0,5 liter natuurlijk mineraalwater of suikervrije isotone sportdrank in te nemen. Na de training is het altijd verstandig om op zijn minst 0,5 liter natuurlijk mineraalwater of suikervrije isotone sportdrank in te nemen.

Verborgen signalen

Let ook op verborgen signalen die het lichaam afgeeft. Ril je bijvoorbeeld na de training? Dan kan het zijn dat je een tekort in de vochthuishouding hebt. Water speelt namelijk een belangrijke rol bij het reguleren van de lichaamstemperatuur.

Of deze: bouw je in ene een niet te stoppen trek naar hartige snacks op? Dan zou het wel eens kunnen zijn dat je lichaam een oplossing zoekt om (toekomstige) tekorten in de vochthuishouding op te lossen. Zout houdt vocht vast.

 

Bedankt voor het lezen van mijn blog. Ik stel het erg op prijs als je jouw mening en ervaringen met betrekking tot het blogonderwerp wilt delen. Reageer direct op dit blog op de website of via mijn andere social media kanalen. Uiteraard stel ik het erg op prijs wanneer je mij via de social media volgt. Tot de volgende keer!

 

  

 

Met vriendelijke groet,

Robert Schoot, CSCS

NSCA-Certified Strength and Conditioning Specialist, Performance Coach en Personal Trainer in Amsterdam