Voordat je de rest van dit blog leest: het is mijn intentie om je aan te zetten tot het nadenken over wat voor jou de zin of onzin van cardiovasculaire training is. En niet om in zijn algemeenheid te zeggen of cardiovasculaire training nu wel of niet goed is voor je.

Veel mensen benaderen me met vragen over training en voeding en vragen mij logischerwijs wat nou de beste manier is om te trainen en te eten. Uiteraard antwoord ik altijd dat er niet één beste manier van trainen en eten is, maar dat het per persoon afhangt van drie belangrijke aspecten.

  1. De doelstellingen van de persoon in kwestie m.b.t. prestatie, gezondheid en/of uiterlijk;
  2. De fysieke en mentale status van de persoon in kwestie in relatie tot zijn doelstellingen;
  3. De beschikbare tijd en de wilskracht van de persoon in kwestie m.b.t. trainen en voeding.

Voor degene die een beetje goed oplet op de ontwikkelingen in de fitness en wellness branche heeft al opgemerkt dat steeds meer fitnesstraining professionals zich negatief uitlaten over het nut van cardiovasculaire training. Er zijn echter ook fitnesstraining professionals die zweren bij cardiovasculaire training. We moeten helaas constateren dat veel vak professionals hun stellingname nog niet concreet kunnen onderbouwen. Het is begrijpelijk dat dit bij de leek voor de nodige verwarring zorgt.

Feit is dat uit ervaring blijkt dat cardio vasculaire training voor de meeste mensen niet het gewenste resultaat oplevert als waar zij deze training voor toepassen; bijvoorbeeld het verbeteren van het uithoudingsvermogen en het verbranden van lichaamsvet. Er zijn natuurlijk uitzonderingen. Waar heeft dit mee te maken? Ik zal dit hieronder zo beknopt mogelijk proberen uit te leggen.

Iedereen die lid is of lid is geweest van een fitnesscentrum, weet inmiddels dat er onderscheid gemaakt wordt in zogenoemde krachttraining (o.a. vrije gewichten en krachttraining machines) en zogenoemde conditietraining (cardiovasculaire apparatuur). Daar waar de leek de term conditie definieert als uithoudingsvermogen, hanteren fitnesstraining professionals een veel bredere definitie. Zij rekenen naast uithoudingsvermogen, ook spiercoördinatie, lenigheid, kracht en snelheid tot de aspecten van conditie. Desalniettemin wordt net als de leek door veel professionals cardiovasculaire training gewoon geassocieerd met het verbeteren van het uithoudingsvermogen.

Zowel bij krachttraining als bij duurtraining wordt er een kracht gerelateerde functievraag aan het lichaam gesteld. Om aan een kracht gerelateerde functievraag te voldoen heeft het lichaam een drietal energiesystemen tot zijn beschikking. Om een lang verhaal kort te houden: het lichaam maakt bij duurtraining (training voor langere “duur”) hoofdzakelijk gebruik van het energiesysteem dat bij de biochemische processen zuurstof gebruikt om de benodigde energie te produceren.

Afhankelijk van de intensiteit en duur van de training en de belastbaarheid van het lichaam zorgen deze specifieke biochemische processen voor een bepaalde mate van oxidatieve stress. Tegenwoordig zijn veel mensen door constante blootstelling aan (welvaarts)stressoren hormonaal uit balans. Hun lichaam is niet in staat om adequaat om te gaan met de oxidatieve stress van frequente en langdurige cardiovasculaire training. Behalve dat hun lichaam tijdens de duurtraining het gewenste vet en een gedeelte glycogeen (spiersuikers) verbrand, wordt er juist ook ongewenst spiermassa “opgebrand”. Vaak zal daardoor zowel bij mannen als bij vrouwen de testosteron productie afnemen. Ze bouwen daardoor steeds minder gemakkelijk spiermassa op en uiteindelijk daalt vaak ook de ruststofwisseling. Onder invloed van de oxidatieve stress stijgt vaak ook de gemiddelde cortisolspiegel. Een te hoge cortisolspiegel zorgt vaak voor extra vetopslag op de buik. Daarbij is de kans groot dat het lichaam steeds ongevoeliger wordt voor insuline. Dit betekent dat er steeds meer insuline vrijgemaakt moet worden om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Dit leidt in de meeste gevallen ook tot meer vetopslag.

Waarschijnlijk begint het nu al bij je te duizelen. Naar mijn idee houden veel fitnesstraining professionals het daarom liever kort door tegen iedereen, die voor advies op hun afkomt, te zeggen dat cardiotraining je juist alleen maar dikker maakt. Daar de meeste mensen hormonaal uit balans zijn, hebben deze fitnesstraining professionals in de meeste gevallen dus ook gelijk.

 

Bedankt voor het lezen van mijn blog. Ik stel het erg op prijs als je jouw mening en ervaringen met betrekking tot het blogonderwerp wilt delen. Reageer direct op dit blog op de website of via mijn andere social media kanalen. Uiteraard stel ik het erg op prijs wanneer je mij via de social media volgt. Tot de volgende keer!
    

 

Met vriendelijke groet,

 

Robert Schoot, CSCS

NSCA-Certified Strength and Conditioning Specialist, Fitness Trainer en Lifestyle Coach

 

Navigeer hier gemakkelijk naar mijn andere MUST READ TIPS >>>