Wanneer ik een nieuw persoon ontmoet tijdens een bepaalde gelegenheid zoals bijvoorbeeld een verjaardag, dan komt vroeg of laat die vraag; wat doe je voor werk?

Met enige tegenzin antwoord ik dan dat ik me bezig hou met Personal Training en Performance Coaching; niet omdat ik geen zin heb om te praten of omdat ik me schaam voor mijn werk.

Integendeel, ik ben juist hartstikke trots op mijn werk. Mijn tegenzin heeft ook niet te maken met de angst voor wat hij/zij wel of niet van me zal denken als ik me vergrijp aan een bitterbal of blokje kaas. Daar heb ik namelijk echt maling aan!

Mijn tegenzin heeft te maken met het feit dat ik na mijn antwoord direct gebombardeerd word met de vraag over wat je het beste kunt eten en hoe je moet bewegen om gezonder, fitter en vooral strakker op die “vervelende plekken” te worden. Na al die jaren vind ik het nog steeds lastig om hier een concreet antwoord op te geven.

Ik weet namelijk dat mijn gesprekspartner de snelste en gemakkelijkste oplossing wil horen. Is er niet een geheim van de smid? Een zogenaamde “shortcut”? Nou, misschien moet je ’s morgens eens naar Tell Sell kijken. Daar wordt de ene na de andere “shortcut” aangeboden. De één oogt simpel en vereist geen inspanning en de ander oogt intensief en uitdagend. Zit er iets bij wat voor jou zou kunnen werken? Wellicht!

Maar, even terug naar mijn antwoord. Het antwoord van de Personal Trainer die voor je neus staat. Heeft hij dan ook niet zo’n shortcut? Wat zal zijn antwoord zijn? Helaas ik ben er van overtuigd dat er niet één “manier” bestaat die de beste is. Wat voor de één heel goed werkt, kan bij de ander totaal niet aanslaan.

Mijn oprechtheid en eerlijkheid laten het niet toe om je met een verhaal over mijn fantastische shortcut-product dat voor iedereen werkt te verblijden. Wellicht als ik wat minder oprecht zou zijn, zou ik veel meer kunnen verdienen met mijn fenomenale “shortcut” in a box…of in een potje…whatever.

Dus, ik geef een zo oprecht, eerlijk en concreet mogelijk antwoord. Ik vertel over de betrokken succesfactoren. En ik leg uit dat consistent opvolging geven aan die succesfactoren als een rode draad door je lifestyle moet lopen als je snel fitter en strakker wilt worden; ook op de vervelende plekken. Tot slot vat ik mijn antwoord samen met de verontrustende mededeling dat de één nu eenmaal sneller resultaat boekt dan de ander, maar dat je met hard werken een hoop kunt bereiken.

Maar goed, hoe kort en bondig ik het ook probeer te houden, elk detail roept alleen maar nog meer vragen bij mijn gesprekspartner op. En wanneer je de diepte ingaat, wordt het ingewikkelder. Niet heel veel later zie ik dan aan het gezicht van mijn gesprekspartner dat bij hem/haar ofwel de paniek toeslaat of dat hij/zij in slaap begint te vallen.

Hij/zij had gehoopt op die magische shortcut in een potje. Wat hij/zij kreeg te horen was het advies om de mouwen op te stropen en aan het werk te gaan. Kortom het zo kort en bondig mogelijk proberen te beantwoorden van een dergelijke vraag is voor mij vaak een ondankbare taak.

Anyway….mensen probeer te begrijpen dat met onze huidige technologieën bijna alle zogenaamde shortcuts een desillusie zijn.

Het grote geheim van elk blijvend resultaat dat je boekt, is consistentie

 

Of je nou met een spijkerbroek gaat touwtjespringen, aan een lantaarnpaal gaat slingeren of flessen artisjokkenharten weg gaat tanken… START MET IETS, ONTDEK, PROBEER UIT, EVALUEER, LEER, ONTWIKKEL DOOR EN BLIJF BEZIG!

Consistentie komt voor uit motivatie. De motivatie hoog houden doe je door allereerst een concreet doel te hebben. Komt ie dan hè: SMART – Specifiek – Meetbaar – Acceptabel – Realistisch – Tijdsgebonden…You know what I’m talking about!

Verder moet je knowhow hebben. Of ga je gewoon maar wat doen? Zou je niet zo efficiënt en effectief mogelijk willen werken? Als jij zo snel mogelijk resultaat wil…dan wil je dus zo efficiënt en effectief mogelijk werken!

Ook moet je structuur aanbrengen in je leven. Je weet hoe deze week er uitziet en ook hoe de komende weken er uitzien. Je weet ook al wat je gaat zeggen tegen de mensen uit je omgeving die je (on)bewust negatief gaan beïnvloeden. Kortom, laat zo min mogelijk verkeerde impulsen toe in je hoofd! Take control of your mind!

Tot slot zal je merken dat alleen een doel, knowhow en structuur, jouw motivatie niet altijd hoog kunnen houden. Er zijn teveel factoren die jou van je voetstuk kunnen verstoten. Wat je nodig hebt, zijn inspiratiebronnen. Dat kan bijvoorbeeld een trainingsmaatje zijn. Je houdt elkaar scherp. Het zal je toch niet gebeuren dat je trainingsmaatje veel fitter wordt/is dan jij? Personal Training werkt ook erg goed J Nee maar even serieus, haal je inspiratie(bronnen) ook uit muziek, films, verhalen, spirituele bronnen en/of identificeer je met bepaalde karakters/personen.

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het vergaren van knowhow en het aanbrengen van de structuur? Aarzel niet en neem contact met ons op. Wij bieden verschillende begeleidingsmogelijkheden. Voor elk budget en elke agenda is een oplossing.

Oja, last but not least: jouw toekomstige doel behalen…je moet het geloven en je moet het willen! Nieuw Zeeland is 24 uur verderop…tenzij je lopend of met de bus gaat. Wat ik bedoel te zeggen: als jouw doel SMART is en je blijft consistent invulling geven aan de succesfactoren, boek je dag voor dag zichtbaar en voelbaar resultaat… het succes is dichter bij dan je denkt!

Bedankt voor het lezen van mijn blog. Ik stel het erg op prijs als je jouw mening en ervaringen met betrekking tot het blogonderwerp wilt delen. Reageer direct op dit blog op de website of via mijn andere social media kanalen. Uiteraard stel ik het erg op prijs wanneer je mij via de social media volgt. Tot de volgende keer!

  

 

Met vriendelijke groet,

Robert Schoot, CSCS

NSCA-Certified Strength and Conditioning Specialist, Performance Coach en Personal Trainer in Amsterdam