Of je nu meer te weten wilt komen over gezonder en fitter leven óf dat je daadwerkelijk stappen wilt ondernemen om gezonder en fitter te gaan leven, in beide gevallen heb je tijd vrijgemaakt om er mee bezig te zijn. Mijn waardering daarvoor!

Iedereen heeft elke dag dezelfde hoeveelheid tijd. Je kan tijd niet optellen, je kan het niet uitzetten en je kan het niet vervangen. Iedereen wordt confronteert met het feit dat tijd in een snelheid van zestig seconden per minuut voorbij gaat. Momenteel heb tijd vrijgemaakt aan een onderwerp dat je belangrijk vindt. Je hebt daarmee gedaan aan timemanagement. Dit blog gaat over hoe je tijd gebruikt, welke problemen je daarbij tegenkomt, wie of wat deze problemen veroorzaakt en hoe je tijd beter kunt besteden.

Tijd is een apart fenomeen. We hebben slechts in beperkte mate controle over tijd. Deze controle heeft vooral betrekking op het tijdstip waarop we bepaalde activiteiten uitvoeren. Bijvoorbeeld activiteiten zoals een vergadering waarbij je aanwezig moet zijn,  de kinderen naar de opvang brengen, trainen in de sportschool, boodschappen doen, een film kijken, et cetera.

Je hebt activiteiten die je moet doen op een bepaald tijdstip (verplichtingen) en je hebt activiteiten die gewoon leuk zijn om te doen. Activiteiten kunnen belangrijk of minder belangrijk zijn. Activiteiten kunnen ook urgent of minder urgent zijn. Wellicht ben je al bekend met het kwadrant van timemanagement:

 

Hoeveel energie vergt een activiteit?

Behalve een goede inschatting maken van het belang en de urgentie van een activiteit, is het ook verstandig om in te schatten hoeveel energie de activiteiten vergen. Activiteiten die aandacht, concentratie en creativiteit vragen, kun je het beste op die uren uitvoeren waarop je de meeste energie hebt. Sommige mensen zijn op hun best in de ochtend, andere mensen hebben hun piekmomenten in de middag of avond.

 

 

Het is ook goed om aandacht te besteden aan jouw tijdverspillers. Iedereen verspilt tijd. Tijdverspillers zijn onderdeel van ons bestaan. Sommige tijdverspillers zijn constructief omdat ze je helpen te ontspannen en spanning te verminderen. Andere tijdverspillers zijn frustrerend, vooral omdat je energie besteed aan een activiteit die minder belangrijk of minder leuk is; je weet dat je jouw tijd beter zou kunnen besteden. Tijdverspillers kunnen worden veroorzaakt door je omgeving of door jezelf. Hieronder volgen een paar veel voorkomende tijdverspillers inclusief adviezen hoe hier mee om te gaan.

 

Tijdverspillers 

Een activiteit waarmee velen van ons tijd verspillen, is het bevredigen van andermans behoeftes. Je wilt aardig worden gevonden en je wilt conflicten of afwijzing vermijden. Vaak ben je je van dit soort tijdverspillers niet bewust. Wat je doet is bijvoorbeeld extra klussen aannemen (ik kijk er wel even naar, geef maar aan mij). Je reageert op (bijna) alle verzoeken positief (vraag: wil jij hier even naar kijken, want je hebt hier ervaring mee) en je voelt je goed als andere hun blijk van waardering voor je tonen. In de tussentijd blijven jouw klussen  liggen. Mijn Advies: niet doen!!! Het kan allerlei problemen voorkomen (overwerken, frustraties bij jezelf, et cetera).

Een andere tijdverspiller die je ook vaak tegenkomt heeft te maken met sociale interactie. Collega’s, vrienden of kennissen komen zo maar opeens lang voor een praatje. Ze hebben geen duidelijke vraag aan je en zijn niet in staat om een helder en specifiek probleem met je te bespreken. Ze willen gewoon praten. Bijkomend verschijnsel is dat ze meestal ook niet weten wanneer te stoppen. Het maakt ze niet uit of jij op je horloge kijkt, iets opschrijft, je spullen inpakt als teken dat je gaat vertrekken et cetera. Al deze non-verbale signalen worden niet opgepakt. Mijn advies: breek dit soort gesprekken zo vroeg mogelijk af zonder onaardig te zijn naar de ander. Geef aan dat je graag wilt praten, maar dat je helaas weg moet. Een optie is dat je duidelijk aangeeft dat je tien minuten hebt om te luisteren. Vraag desnoods wat precies het probleem of knelpunt is dat de ander wilde bespreken. Een andere optie is om aan te geven dat je nu geen tijd hebt en doe een voorstel om samen te gaan lunchen of na het werk iets te gaan drinken.

Het vermijden van risico’s is soms ook een tijdverspiller. Langer met een klus bezig zijn dan noodzakelijk is, steeds met anderen overleggen of je wel op de goede weg bent, wachten of aarzelen met het nemen van actie zijn voorbeelden hiervan. Soms kunnen deze stappen nodig zijn, maar vaak zijn er onvoldoende redenen om dit soort tijdverspillers uit te voeren. Wat je kan doen, is in kaart brengen wat de risico’s zijn. Wat staat er op het spel, wat gaat er gebeuren als het niet zo uitpakt als je gedacht zou hebben? Voel je je dan schuldig? Wordt je ontslagen? Raakt iemand serieus gewond? Gaat het de zaak veel geld kosten? Kijk ook naar antwoorden op de vraag: wat als het wel lukt? Krijg jij opslag? Wordt de zaak rijker? Kortom breng kosten en baten in beeld als je bezig bent risico’s te vermijden.

 

Stel niet uit 

Iets wat we allemaal doen is uitstellen. Vooral als het gaat om een activiteiten die saai, ingewikkeld of complex zijn maar die wel af moeten.  Stel zo min mogelijk uit of stel liever niets uit. Dat scheelt tijd en soms ook negatieve stressemoties (bijvoorbeeld een schuldgevoel). Suggesties  om zo min mogelijk uit te stellen zijn:

  • Spreek een deadline af en houd je eraan;
  • Geef jezelf een beloning als de klus af is;
  • Verdeel de klus in onderdelen of doe een minder leuke klus op een moment van de dag waarop jij de meeste energie hebt.

Kijken naar de wijze waarop jij je tijd besteed en het onderzoeken van wat je effectiever of efficiënter kan uitvoeren, kan als resultaat hebben dat je uiteindelijk meer tijd vrij hebt om leuke activiteiten te doen; activiteiten die je inspireren en motiveren, zoals gezonder en fitter leven. Succes!!

 

Bedankt voor het lezen van mijn blog. Ik stel het erg op prijs als je jouw mening en ervaringen met betrekking tot het blogonderwerp wilt delen. Reageer direct op dit blog op de website of via mijn andere social media kanalen. Uiteraard stel ik het erg op prijs wanneer je mij via de social media volgt. Tot de volgende keer!

 

  

 

Met vriendelijke groet,

Robert Schoot, CSCS

NSCA-Certified Strength and Conditioning Specialist, Performance Coach en Personal Trainer in Amsterdam