Power nappen is erg functioneel voor de mensen die elke dag op fysiek en/of mentaal niveau veel van zichzelf vragen. Maar juist deze mensen kunnen zich er niet of nauwelijks toe aan zetten om een power nap te doen. Ben jij ook zo iemand? Goed, je hebt het druk, maar heb je daadwerkelijk geen tijd om voor jezelf te zorgen? Rust en herstel zijn uiterst belangrijk om een goede fysieke en mentale output te kunnen blijven waarborgen.

Het probleem is niet tijd, maar juist de angst om de beslissing te nemen om beter voor jezelf te zorgen. Stel jezelf de vraag: hoe belangrijk vind ik het en hoe urgent vind ik het om een verantwoorde gezondheid te handhaven?

De definitie van een power nap die algemeen wordt gehanteerd is dat het een korte slaap betreft van minimaal drie tot maximaal twintig minuten waarbij je niet in de diepe slaapfase geraakt. Dit betekent dat je bewustzijn tijdens de korte slaap enigszins nog op de achtergrond aanwezig is. Je registreert nog wel geluiden en/of andere impulsen, maar je laat deze registraties bijna altijd automatisch weer los.

Hieronder volgen twee power nap methoden:

 

Zittende – power nap 

 

Deze manier van power nappen is ideaal wanneer je achter het bureau zit te knikkebollen (bijvoorbeeld op het werk). Neem jouw sleutelbos in de hand. Buig voorover en plaats je voorhoofd op de onderarm welke je op het bureau hebt gelegd. Ontspan en focus op je ademhaling. Op het moment dat je na drie tot tien minuten in de tweede non rapid eye movement fase terecht komt, ontspannen de spieren van de onderarm zich en valt de sleutelbos op de vloer; je schrikt wakker.

 

Tips:

  • Wellicht is het verstandig om je voordat je aan de slag gaat even toe te lichten aan je collega’s en supervisor wat het idee achter jouw ultra korte slaapactie is.
  • Zet voor de zekerheid altijd even wekker. Helemaal wanneer er tapijt/vloerbedekking op de vloer ligt. Dit dempt namelijk het geluid van het vallende voorwerp.
  • Drink net voordat je jouw hoofd op je onderarm legt een stevige bak zwarte koffie. Op het moment dat je wakker schrikt, begint de cafeïne net zijn werk te doen. Dit levert een extra versterkt gevoel van focus en energie op! Dat geeft je pas vleugels!
  • Met een knipoog: let op dat je bij de zittende power nap niet op je broek kwijlt.
  • Gooi direct wat koud water in je gezicht nadat je wakker bent geschrokken.

 

Liggende – power nap 

 

Deze manier van powernappen is ideaal voor overdag wanneer je een vermoeid gevoel hebt. Stel de wekker zo in dat het alarm over ongeveer vijfentwintig minuten afgaat. Deze manier van power nappen neemt je wat dieper mee in de tweede non rapid eye movement fase. Gedurende twintig minuten in een comfortabele ligging geef je de neuronen iets meer de tijd om herstelwerkzaamheden te verrichten. Ga liggen, ontspan en focus op je ademhaling. Je wordt wakker van de wekker.

 

Tips:

  • Zorg dat je niet teveel afkoelt. Dek je zelf indien nodig toe met bijvoorbeeld een dekentje.
  • Gooi direct wat koud water in je gezicht nadat je wakker bent geworden.

 

Power nappen is niet iets wat je uitsluitend doet om een (langdurig) slaaptekort te compenseren. Een power nap is juist een handige tool die je in jouw drukke bestaan inzet om in korte tijd even je batterij op te laden. Tijdens de power nap is het mogelijk om in de korte periode van drie tot maximaal twintig minuten de neuronen in de hersenen de gelegenheid te geven om enig herstel te bewerkstelligen. Net voordat de diepe slaapfase intreedt wordt je wakker door een bepaald mechanisme dat je voor jezelf hebt ingesteld. Wellicht verlang je heel kort naar doorslapen, maar na één minuut voel je je als herboren; fitter en energieker!

Langer slapen dan twintig minuten is uiteraard mogelijk, maar dan zou je op zijn minst één volledige slaapcyclus van ongeveer negentig minuten moeten afronden. Op die manier wordt je niet gewekt vanuit een diepe slaap. Los van het feit of je je door langer slapen daadwerkelijker nog fitter en energieker voelt, is het risico is groot dat je hierdoor op de lange termijn een verstoord slaap-waak ritme krijgt.

 

Bedankt voor het lezen van mijn blog. Je kunt jouw mening en ervaringen met betrekking tot het blogonderwerp uiteraard delen. Laat hieronder jouw reactie achter of reageer via mijn andere social media kanalen. Uiteraard stel ik het erg op prijs wanneer je mij via de social media volgt. Tot de volgende keer!

  

 

Met vriendelijke groet,

 

Robert Schoot, CSCS NSCA-Certified Strength and Conditioning Specialist, Performance Coach en Personal Trainer in Amsterdam